ПИЛЕ НА ЛЮТИКА
ПРОДУКТИ
едно пиле /ако е домашно, още по-добре/
червени домати - около килограм
печени чушки - килограм-килограм и половина
сол
олио -100 мл
няколко скилидки чесън или една глава кромид
магданоз, чубрица - по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пилето, разбира се, нарязваме на парчета, посоляваме и добавяме нарязаните домати. Не е нужно да ги стържем, на парчета са по-вкусни. Всичко слагаме в пръстен гювеч - по-отворен.Докато пилето с доматите се пече, опичаме и чушките. Обелваме ги.Изчистваме си чесъна - може да сложим повече, ако обичаме, ако не - две-три са достатъчни.Баба ми го правеше с кромид лук. Вкусът е различен.Скълцваме в хаванче лука, който сме си избрали, после и с чушките правим същото.Скълцването е задължително, защото така вкусът е по-добър.Когато месото е готово и доматите са се опекли добре, смесваме чушките с лука и пилето, добавяме магданоза, чубрицата и объркваме добре.